Homefit de thuiswerkplek van 2021

Welke arboregels gelden er voor een thuiswerkplek

Veel werknemers zijn noodgedwongen door Corana langdurig thuis te werken. Deze ontwikkeling zal gedeeltelijk blijven. Werkgevers en werknemers realiseren zich echter lang niet altijd dat ook thuis de regels van de Arbowet gelden. Wat houden deze arboregels op de thuiswerkplek in?

Volgens artikel 3 van de (Arbo)wet zorgt de werkgever voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers voor alle aan arbeid verbonden aspecten. Dus ook de werkplek.

Verder eist de Arbowet dat de werkgever zijn werknemers voorlicht over de risico’s van het werken en de maatregelen om deze risico’s op te vangen. Bij het thuiswerken lopen werknemers echter net zo goed gezondheidsrisico’s als op kantoor.

Als werkgever moet je dus zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Voldoet deze plek niet aan de Arbo regels, dan ben je aansprakelijk voor eventuele gezondheidsschade bij de werknemer. De Arbo regels gelden voor de thuiswerkplek hetzelfde als voor de werkplek op kantoor. Hierbij zijn die werknemers zelf ook verantwoordelijk voor die arbeidsomstandigheden op hun thuiswerkplek.

Arbobesluit omtrent thuiswerkplek

In aanvulling op de Arbowet bevat het Arbobesluit specifieke voorschriften voor de werkplek, inclusief de thuiswerkplek. De thuiswerplek valt in het Arbobesluit onder de term ‘plaats onafhankelijke arbeid’. Daarbij gaat het altijd om werknemers die in opdracht werken voor een werkgever, maar niet op een werkplek van die werkgever. In deze coronatijden gaat het hier dus om de ‘thuiswerkplek’.

Het is belangrijk gezondheidsklachten te voorkomen door de arboregels ook op de thuiswerkplek goed na te leven.

Voorschriften Arbeidsomstandighedenregeling

De  Arboregeling is weer een uitwerking van het Arbobesluit. Deze regeling kent een groot aantal voorschriften voor het (thuis)werken met beeldschermen en apparatuur. Enkele belangrijke voorschriften zijn:

  • Het beeldscherm heeft een voldoende scherp en stabiel beeld dat de gebruiker gemakkelijk bij kan stellen.
  • Het bureau is goed verstelbaar en geeft ruimte voor een flexibele opstelling van beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires.
  • De bureaustoel biedt voldoende instellingen van zithoogte, zitdiepte, armleuningen en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid met een comfortabele werkhouding.
  • De thuiswerkplek is voldoende verlicht en heeft een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving.
  • Goede aandacht voor het kabelmanagement. Voorkom los hangende bedrading of ongekeurde contactdozen.

 

Verantwoordelijk voor een goede werkplek

Het is belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen door de Arboregels op de thuiswerkplek goed na te leven.

Controleer of de thuiswerkplek voldoet aan die regels en wijs de medewerkers op hun verantwoordelijkheid om het te melden als dit niet zo is. Houd er rekening mee dat je als werkgever de kosten moet betalen voor een goede inrichting van de thuiswerkplek. En dat je verantwoordelijk bent wanneer er klachten naar aanleiding van de werkzaamheden ontstaan. Daarvoor maakt het niet uit of de werknemer verplicht thuiswerkt of op eigen verzoek.

Onze tips voor een goede thuiswerkplek

Zit op een bureaustoel die ruim voldoende kan worden ingesteld. Zorg dat de bureautafel in hoogte verstelbaar is. Pas wanneer de bureaustoel goed is afgesteld én daarop de hoogte van het bureau is afgesteld kun je in een ergonomische houding werken.
Grote valkuil is de laptop. Uren achtereen werken aan een laptop is vragen om lichamelijke klachten. Plaats het beeldscherm op ooghoogte met een laptopverhoger. Sluit een ergonomisch toetsenbord en muis aan. Zit rechtop met de schouderbladen naar achteren en ontspannen schouders.
Tot slot, zorg voor een goede werkplekverlichting. Wanneer we thuiswerken, doen we dat vaak gespreid. Dus ook een deel ‘s avonds. Bij slechte verlichting worden ogen overbelast. Goede bureaulampen hoeven niet duur te zijn, dus bespaar hier niet op.
Bekijk onze ergonomische accessoires en bureaulampen. Onze tip: een accu led bureaulamp is flexibel inzetbaar, sommige zijn zelfs dimbaar.

 

Overweegt of verstrekt jouw werkgever een vergoeding voor een thuiswerkplek? Tip jouw werkgever dan, we hebben namelijk een kant-en-klaar concept met collectieve voordelen voor werkgever en werknemer. Lees onze blog op www.versluisbv.nl over de werkgeversvergoeding.

Er zitten geen producten in je winkelwagen.