Hoogte instelbaar bureau Carré

Zo productief en prettig mogelijk thuiswerken

Thuiswerken is en blijft voorlopig de norm. Sinds het begin van de coronacrisis werken honderdduizenden werknemers vanuit huis. Het overgrote deel van de thuiswerkers geniet van de vele voordelen. Geen reistijd meer, geen ergernis over files of treinvertragingen. Meer effectieve werktijd, minder verstoringen van collega’s op het werk. Flexibeler in de tijdsindeling. Tevredener en gemotiveerder in de taakuitvoering. Maar hoe zorg je ervoor dat de muren niet op je afkomen, je geconcentreerd kunt werken en productief blijft? We zetten een paar tips voor je op een rij om zo productief en prettig mogelijk thuis te werken.

Tip 1: creëer een vaste werkplek in huis, met vaste rituelen

Creëer een vaste plek in huis om fijn te werken. Houd daarbij rekening met zaken als lichtinval, klimaat, stroom en internetverbinding. Doe alsof u wél naar uw werk gaat. Zet de wekker op tijd, was je en kleed je gewoon aan (denk aan de videomeetings) en ontbijt voordat je aan het werk gaat.  Laat jouw huisgenoten weten dat de uitgekozen thuisplek voortaan jouw kantoor is. Maak afspraken over al dan niet storen tijdens de werkzaamheden. Bijvoorbeeld niet binnenlopen als de deur dicht is. Vertel thuis wanneer je werkdag is afgerond, voor een goede scheiding tussen werk en privé.

Tip 2: zorg voor een nieuwe, dagelijkse routine

Laat het thuiswerken zoveel mogelijk op werken op kantoor lijken. Zorg voor een goede dagelijkse planning, met een to-do lijst om af te vinken. Houd zoveel mogelijk de reguliere kantoortijden en het kantoorritme aan. Vele bedrijven starten de werkdag met een Zoom- of Skype-meeting. Het biedt de gelegenheid de agenda door te nemen en je collega’s even te zien. Concentreer je tijdens de werkdag en laat je niet afleiden door tussendoortjes, zoals boodschappen doen, de kinderen helpen met huiswerk of het huishouden doen. Houd je normale dag- en nachtritme in stand, vergelijkbaar met toen je nog op kantoor werkte.

Tip 3: blijf in contact met collega’s en zorg voor afwisseling

Werk niet aan één stuk door, maar kies voor werken in blokken. Dit is goed voor de concentratie en motivatie. Deel je werk in blokken van één of twee uur in. Focus je op je taken en neem vervolgens een korte break, bijvoorbeeld voor een huishoudelijke taak of wandeling in de frisse buitenlucht. Mis je de gezelligheid en input van collega’s?  Daarvoor zijn diverse oplossingen.

  • Stuur foto’s naar elkaar van de inrichting van jouw thuiskantoor
  • Gebruik Microsoft Teams, Zoom, Skype of Google Hangout voor gezamenlijk koffiedrinken
  • Benut WhatsApp voor een informeel praatje met collega’s

Maak van thuiswerken een succes, zowel qua productiviteit en plezier als qua gezondheid en welzijn. Zorg voor de juiste werkplek, met ergonomisch verantwoorde meubelen om zelf uw thuiskantoor mee samen te stellen. De Thuiskantoor Specialist, onderdeel van Versluis Kantoorinrichters, kan u hierover informeren en op maat adviseren. Wist je dat wij een unieke showroom hebben met 2 etages. Wij geven je een rondleiding met ergonomische instructies, zodat je ook thuis verantwoord en gezond kunt werken. Naast ergonomie draait alles om sfeer en beleving. Kom onze modelkamers bekijken en doe inspiratie op hoe jouw thuiswerkplek eruit kan komen te zien.

Er zitten geen producten in je winkelwagen.